Beginnen met beleggen

beginnen met beleggenBent u van plan om te beginnen met beleggen maar weet u niet goed hoe u dit het beste kunt aanpakken? Om een goede start te maken met beleggen is een goede voorbereiding van groot belang. Dit artikel helpt u op weg om een goede start te maken met beleggen.

Beginnen met beleggen

Voordat u kunt beginnen met beleggen dient u eerst een zekere basiskennis van beleggen te hebben. Succesvol beleggen kan namelijk alleen wanneer de juiste kennis over beleggen bij u beschikbaar is en u weet hoe koersen worden bepaald, welke informatie er van invloed is op de koersbepaling van aandelen en hoe u hiervan kunt profiteren. Het artikel leren beleggen kan u hierbij helpen. Het belangrijkste dat u moet weten is hoe aandelenkoersen tot stand komen en hoe u een keuze kunt maken waarin u gaat beleggen.

Beleggingsdoel bepalen

Voordat u gaat beginnen met beleggen is het verstandig om eerst uw beleggingsdoel te bepalen. Gaat u beleggen omdat u graag rijk wilt worden en u vindt dat dit met sparen niet snel genoeg gaat, of heeft u een specifiek doel met uw vermogen voor ogen dat u graag wilt realiseren? Afhankelijk van uw persoonlijke doel kunt u een risicoafweging gaan maken met uw beleggingen. Ik bedoel hiermee dat u uw beleggingshorizon dient te bepalen.

Een voorbeeld ter verduidelijking.

Indien u belegt voor uw pensioen en bijna met pensioen gaat, dan kunt u het risico niet lopen dat door een koersdaling het vermogen met 50% afneemt. Dit kost u de helft van het pensioen! Wanneer het nog 20 jaar duurt voor u met pensioen gaat is het niet leuk als u vermogen met 50% afneemt, maar u kunt het risico wel lopen omdat uw langetermijn horizon de gelegenheid geeft tot koersherstel.

Een belangrijke conclusie kan dus zijn dat het risicoprofiel van uw beleggingen afhankelijk is van het beleggingsdoel dat u voor ogen heeft. Indien u wilt beginnen met beleggen dan is het aan te raden om eerst uw beleggingsdoel en risicoprofiel te bepalen.

Beleggingsrekening openen

Om te kunnen beleggen heeft u een beleggingsrekening nodig. In de meeste gevallen kunt u deze openen bij uw huidige bank. Er zijn echter ook gespecialiseerde brokers die veelal goedkoper zijn dan uw huidige (groot)bank. Belangrijke aandachtspunten bij het openen van een beleggingsrekening zijn de transactiekosten, de betrouwbaarheid, de gebruiksvriendelijkheid van het handelsplatvorm en de service die de betreffende broker verleent. In het artikel beleggingsrekening openen vindt u meer informatie over het openen van een beleggingsrekening.

Oefenen met beleggen is gratis!

Met het openen van een beleggingsrekening bent u klaar en staat u te popelen om te gaan beginnen met beleggen. Om te voorkomen dat u in al uw enthousiasme een aantal beginnersfouten maakt (u zult niet de eerste zijn!) is het verstandig om eerst eens te beginnen met oefenen. Dit kan door bijvoorbeeld op papier een aantal aankopen van aandelen te doen en deze dan een tijdje te volgen. Probeer te bedenken waarom u uw aankoopbeslissing maakt en of de koers beweegt zoals u had verwacht. Evalueer vervolgens wat er goed ging of nog belangrijker, waarom het verkeerd ging.

Het is mogelijk om te geheel vrijblijvend via het betrouwbare handelsplatvorm van plus500 te oefenen met handelen. Zij beschikken over een gratis demohandelsplatvorm waarmee u onbeperkt kunt oefenen.

Let op: Plus500 is een CDF-service. U loopt risico met uw kapitaal.

Succes!

Geef een reactie