Beleggen voor beginners

beleggen voor beginnersBeleggen voor beginners kan behoorlijk ingewikkeld zijn. Zeker wanneer u (nog) geen kennis van beleggen hebt. Om als beginnende belegger te starten met beleggen dient u zich allereerst goed voor te bereiden. Onderstaand treft u een overzicht aan welke zaken u zoal moet denken.

Beleggen voor beginners

Het beste advies dat gegeven kan worden bij beleggen voor beginners is om allereerst eens wat basiskennis van beleggen te vergaren. Hoe worden bijvoorbeeld de prijzen van koersen bepaald? Waar kunt u het beste een beleggingsrekening afsluiten? En waar kunt u allemaal in beleggen? Het artikel leren beleggen kan u hierbij helpen. Daarnaast is het van belang hoe de keuze kunt maken waarin u gaat beleggen. Welke beleggingsproducten zijn geschikt voor het doel dat u voor ogen hebt. Weet u dit allemaal al? Dan kunt u direct starten met oefenen.

Hoe worden koersen bepaald?

Koersen worden bepaald aan de hand van de waarde van de onderliggende onderneming. Het eigendom van deze onderneming is verdeelt in aandelen. De waarde van deze aandelen kan stijgen door winst of goodwill. Uiteraard kan de waarde ook dalen. Dit gebeurd door verlies of een dividenduitkering.

Op de beurs geldt echter de wet van vraag en aanbod. Hier wordt de waarde van aandelen (en dus de koers van een aandeel) niet alleen bepaald door de intrinsieke waarde, maar ook door de verwachtingswaarde.

Beleggen voor beginners: beleggingsdoel bepalen

Bij beleggen voor beginners is het erg belangrijk om eerst uw beleggingsdoel te bepalen. Gaat u beleggen met een specifiek doel, of gewoon omdat u geintrigeerd bent door de beurs? Of wilt u juist proberen meer rendement te maken dan op een spaarrekening en uw vermogen laten groeien? Het te nemen risico is afhankelijk van het doel dat u voor ogen hebt. Ofterwijl, het risicoprofiel van uw beleggingen is afhankelijk is van het beleggingsdoel dat u voor ogen heeft. Beleggen voor beginners is dus allereerst het bepalen van uw beleggingsdoel en risicoprofiel.

Beleggingsrekening openen

Om te kunnen beleggen heeft u een beleggingsrekening nodig. Het is aan te raden te kiezen voor een gespecialiseerde broker, omdat die vaak goedkoper zijn dan uw huidige (groot)bank. Let bij het openen van een beleggingsrekening op de betrouwbaarheid, de transactiekosten, de gebruiksvriendelijkheid en de service van de broker. In het artikel beleggingsrekening openen vindt u meer informatie over het openen van een beleggingsrekening.

Oefenen met beleggen is gratis!

Met het openen van een beleggingsrekening bent u klaar om uw eerste transactie te gaan maken. Het is echter beter om eerst eens te oefenen! Dit kan door op papier een aantal aankopen van aandelen te doen en deze dan een tijdje te volgen, of een demo rekening te openen. Probeer bij uw transacties te bedenken waarom u uw aankoopbeslissing maakt en of de koers beweegt zoals u had verwacht. Evalueer vervolgens wat er goed ging of nog belangrijker, waarom het verkeerd ging.

Het is mogelijk om te geheel vrijblijvend via het betrouwbare handelsplatvorm van plus500 te oefenen met handelen. Zij beschikken over een gratis demohandelsplatvorm waarmee u onbeperkt kunt oefenen. 
Let op: Plus500 is een CDF-service. U loopt risico met uw kapitaal.

Geef een reactie