Daytraden: alle informatie over daytraden

daytradenDaytraden heeft de afgelopen jaren dankzij de toegenomen online handelsmogelijkheden en real-time koersinformatie aan belangstelling gewonnen. Maar wat is daytrading nu precies en wat zijn de voordelen en nadelen van daytraden? En is daytraden wellicht ook interessant voor de u?

Wat is daytraden?

Daytraden kan het beste worden omschreven als beleggen met een korte termijn horizon. Letterlijk kun je daytraden dat ook vertalen als daghandel. Een daytrader probeert gedurende een handelsdag één of meerdere transacties op de beurs te verrichten, om deze bij voorkeur nog diezelfde dag te verkopen. Daar waar aandelenbeleggers die op de lange termijn beleggen hun strategie over het algemeen bepalen op basis van de fundamentele analyse, zal een daytrader veel meer uitgaan van de technische analyse. Dit houdt in dat daytraders meer zullen handelen op basis van strategieën, trends, sentiment en nieuwsberichten in plaats van de toekomstige verwachtingen van een bedrijf. Daar waar lange termijn beleggers er over het algemeen een passieve strategie op na houden, dient er voor daytraden echt een actieve strategie te worden toegepast.

Is daytraden risicovoller dan gewoon beleggen?

Net als bij beleggen brengt daytraden risico’s met zich mee. De producten waarmee u kunt daytraden kunt u ook gebruiken voor langetermijn beleggingen. De producten zijn hetzelfde waarmee het risico eigenlijk ook hetzelfde is! Een goede daytrader kan wellicht meer risico-avers dan een langetermijn aandelenbelegger. Daar waar de aandelenbelegger zijn aandelen gedurende een daling vasthoudt in de hoop op betere tijden, zal een daytrader de dalende trend herkennen en hierop inspelen door short te gaan. Zo kan er ook geld worden verdiend in een dalende beurs.

Wel zal een daytrader vaker handelen in derivaten of producten met een hefboom, omdat hierbij ook bij kleine koersbewegingen aardige winsten kunnen worden gemaakt. Dit houdt automatisch in dat deze kleine koersbewegingen ook voor grotere verliezen kunnen zorgen.

Hoe weet ik of daytraden wellicht interessant is voor mij?

Een succesvolle daytrader beschikt grofweg over de volgende middelen en eigenschappen.

1) Hij of zij heeft kennis van de markt en de producten waarin hij handelt;

2) Hij of zij beschikt over de eigenschap om tijdig verlies te nemen indien de markt zich niet in de verwachte trend beweegt;

3) Hij of zij heeft een strategie bepaald op basis waarvan er posities worden ingenomen en is in staat om zich niet te laten verleiden van deze strategie af te wijken (tenzij deze strategie op de lange termijn niet succesvol is uiteraard).

Het is mogelijk om te geheel vrijblijvend via het betrouwbare handelsplatvorm van plus500 te oefenen met daytraden. Zij beschikken over een gratis demohandelsplatvorm waarmee u onbeperkt kunt oefenen.
Let op: Plus500 is een CDF-service. U loopt risico met uw kapitaal.

Geef een reactie