Importverbod Rusland treft economie Eurozone

Published on: 18 augustus 2014

Filled Under: Beursnieuws

Views: 2987

Tags:

Als reactie op de sancties die de EU en de VS tegen Rusland hebben ingesteld na de vliegramp in Oekraine, komt Rusland met een importverbod op voedsel.

Importverbod Rusland

Producten als zuivel, groenten, fruit, vlees en vis uit de EU, Verenigde Staten, Canada, Australie en Noorwegen zijn niet meer welkom in Rusland.

Gevolgen economie EU

In 2013 bedroeg de totale export aan landbouwproducten vanuit de EU aan Rusland 12 miljard euro. Procentueel is dat slechts een klein percentage van de totale export, maar het importverbod kan wel schade veroorzaken aan de economische groei en de herstellende economie in de EU.

Compensatie

Om de economische schade van het importverbod met Rusland te beperken komt Brussel met een compensatie van in totaal 125 miljoen euro voor getroffen bedrijven. Hiermee hopen ze ondernemers te ondersteunen die zwaar door deze maatregel worden getroffen.

Impact Nederlandse economie

Nederland exporteerde in 2013 ongeveer voor 600 miljoen euro aan landbouwproducten naar Rusland. De economische impact zal mede afhankelijk zijn in hoeverre er andere afnemers voor de producten worden gevonden. Een complicatie hierbij is dat bijvoorbeeld groenten en fruit bederfelijk zijn, waardoor snel gehandeld zal moeten worden. Tevens ontstaat er indirecte schade, doordat de prijzen van producten dalen door overschotten.

Comments are closed.